الکتروموتور

یکی از پرکاربردترین دستگاه‌های زندگی ماشینی امروز، الکتروموتور یا دینام است که مستقیما هر  شخصی حداقل یکبار نام آن را شنیده است.

الکتروموتور نوعی ماشین است که انرژی الکتریکی را به حرکت مکانیکی تبدیل می‌کند. اساس کار الکتروموتور اینگونه است که یک هادی حامل جریان الکتریسیته تحت اثر یک میدان مغناطیسی قرار می‌گیرد. نیرویی بر آن هادی حامل جریان از سوی میدان مغناطیسی اعمال می‌گردد که اغلب موتورهای الکتریکی دوار هستند، اما موتورهای خطی نیز وجود دارند. موتور الکتریکی دوار از دو قسمت تشکیل شده است که یک قسمت متحرک و یک بخش ثابت نامیده می‌شود. بخش متحرک و بخش ثابت که معمولا درون موتور قراردارد استاتور یا ایستا نامیده می‌شود. هر الکتروموتور با توجه به ساختاری که دارد توسط برق DC جریان مستقیم یا جریان متناوب AC تغذیه می‌شود. در هر الکتروموتور روتر به دلیل گشتاوری که با میدان مغناطیسی تولید ‌گردیده استاتور، به حول محور خود می‌چرخد.

 

 

در اینجا مختصرا به شرح انواع AC  و DC می‌پردازیم. الکتروموتورهایی که جریان مستقیم DC دارند و در واقع دارای آرمیچری از آهنربای الکتریکی است که یک سوییچ گردشی به نام کموتاتور جهت جریان الکتریکی را در هر سیکل دوبار معکوس می‌کند تا آهنربای الکتریکی ایجاد شود.

موتورهای DC سری، معمولا در صنایعی که به گشتاور راه اندازی بالا نیاز است استفاده می‌شود. مانند جرثقیل ها، بالابر هیدرولیکی، پرس های ضربه‌ای، آسانسور و متروهای شهری که اصطلاحا به آن موتور کششی یا اصطکاکی می‌گویند.

موتورهای DC موازی، معمولا در هواکش‌های صنعتی و دمنده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع موتورها نباید در زیر بار سنگین راه اندازی شوند.  جریان آرمیچر در این موتورها بیش از حد بالا می‌رود و موجبات صدمه موتور را فراهم می‌کند.

الکتروموترهای DC مرکب،

خصوصیات هر دو سری قیل سری و موازی را دارا هستند که شامل دو دسته می‌شوند:

  • کمپند اضافی
  • کمپند نقصانی

الکتروموتورهای AC یا جریان متناوب،

عمومی‌ترین دینام‌هایی هستند که در مصارف صنعتی و خانگی القایی AC مورد استفاده قرار می‌گیرند. استفاده از الکتروموتورهای AC دارای مزایایی هستند که شامل:

  • طراحی ساده و محکم
  • قیمت مرقون به صرفه
  • هزینه نگهداری مناسب
  • اتصال ساده و آسان به منبع تغذیه

الکتروموتور‌های الکتریکی AC به انواع الکتروموتور سنکرون و الکتروموتور آسنکرون تقسیم می‌شوند.

الکتروموتورهای سنکرون

دارای مزیا و معایبی هستند که در اینجا به چند مورد اشاره شده است. الکتروموتورهای سنکرون بازدهی بسیار بالایی دارند و دارای قدرت مناسب و قابل تنظیم می‌باشند که می‌توانند به طور مستقیم با ولتاژ بالا کار کنند. این الکتروموتورها نیاز به یک وسیله راه انداز مانند موتور کمکی دارند و همچنین توانایی حمل بار اضافی را ندارند.

الکتروموتور AC آسنکرون قفسه سنجابی، دارای روترموتور استوانه ای شکل از جنس آلومینیوم یا مس درون شیارهای محیطی آهنی یا فولادی  می‌باشند که به دو شکل ساخته می‌شوند. نوع اول متشکل از میله های گرادیانت و نوع دوم از میله های مستطیلی و یا به شکل دو دایره که بهم متصل یا ازهم جدا هستند تشکیل می‌شود. علت اینکه میله های روتر الکتروموتور مورب طراحی شده می‌شوند  این است که در تاثیر میدان های استاتور برروی روتر نوعی همپوشانی بوجود آید و مانع قفل شدن یا لرزش در لحظه استارت گردد.

یکی از مزایای الکتروموتور قفسه سنجابی قیمت مناسب و سادگی در طراحی که باعث جایگزین موتورهای دیگر در بسیاری از صنایع شده است. سرعت گردش این دینام تقریبا در بارهای مختلف ثابت است. این الکتروموتورها ضریب قدرت بهتری نسبت به الکتروموتورهای سیم پیچی شده دارند و تغییر بار مانع از حرکت این نوع الکتروموتور نمی‌شود.

در این الکتروموتور جهت تغییر دور موتور نمی‌توان از کاهش ولتاژ کمک گرفت بلکه باید از دستگاه AC Drive استفاده کرد که این یکی از معایب این الکتروموتورها است. گشتاور این الکتروموتورها پایین است و زمانیکه در حال کار با بار کم باشد ضریب قدرتش کاهش می‌یابد. یکی دیگر از نقاط ضعف این دستگاه آن است که با تغییر ولتاژ جریان آن به همان نسبت افزایش می‌یابد و در هنگام استارت، جریان زیادی از شبکه حدودا 3 تا 7 برابر جریان نامی می‌گیرند.

مقاومت پایین روتور یکی از معایب مهم الکتروموتور قفسه سنجابی است. در ابتدا و انتهای روتور میله های آن توسط حلقه ای اتصال کوتاه شده ا ست. در زمان استارت که روتور مغناطیسی نیست شار زیادی جهت مغناطیسی شدن جذب خود می‌نماید و جریان الکتروموتور را بالا می‌برد که این امر باعث می‌شود تا در لحظه استارت جریان زیادی از شبکه گرفته شود و باعث کاهش گشتاور شروع می‌گردد.

الکتروموتورهای AC آسنکرون

الکتروموتورهای روتور سیم پیچی شده طراحی و ساخته شدند تا این عیب را تا حدود زیادی از بین ببرند. در الکتروموتورهای سیم پیچی شده بجای میله در روتور تعبیه گردیده است که انتهای این سیم پیچ‌ها را به حلقه‌های لغزنده که توسط جارویک هایی به بیرون موتور هدایت می‌شوند. با قراردادن استارتر یا راه انداز می‌توان مقاومت روتور را کم و زیاد نموده و به دلخواه خود جریان کشی موتور را تغییر داد.

الکتروموتورهای سیم پیچ شده در جرثقیل ها، سنگ شکن ها، آسیاب ها و صنایع سیمان استفاده می‌شود. از مزیت های الکتروموتورهای AC آسنکرون می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • گرمای حاصل از آن در خارج از استارتر صورت می‌گیرد.
  • قابلیت استارت های متوالی و زیر بار را دارد.
  • دارای جریان قابل تنظیم استارت است.
  • دارای گشتاور حداکثر در لحظه استارت می‌باشد.

الکتروموتورهای القایی بر اساس تعداد کلاف های استاتور دسته بندی می‌شوند. انواع الکتروموتورهای القایی شامل تکفاز و سه فاز می‌باشد. الکتروموتورهای تکفاز به دلیل قیمت مناسب و پایین بودن هزینه نگهداری بیشترین کاربرد و مصرف را در صنعت دینام های القایی تکفاز دارند. در این نوع الکتروموتورها از یک کلاف استفاده می شود و منبع تغذیه آن تکفاز می‌باشد. انواع الکتروموتورهای تکفاز القایی شامل، موتور تکفاز القایی AC با خازن دائمی اسپیلت، موتور تکفاز القایی AC با استارت خازنی و موتور تکفاز القایی AC با فاز شکسته می‌شود.

الکتروموتورهای القایی سه فاز برای کاربردهایی که نیازمند توان بالاتری هستند استفاده می‌شود که در دو دسته الکتروموتور القایی سه فاز قفس سنجابی و الکتروموتر القایی سه فاز سنجابی با روتور سیم پیچی شده قرار می‌گیرد.

الکتروموتورهای امروزه توانایی تولید نیروی گشتاور بسیار بالایی را دارند. اجزای اصلی الکتروموتور شامل فریم بیرونی، شافت مرکزی، استاتور، سوییچ، اتصالات برس، بلبرینگ، آرموتور و براکت خروجی می‌باشد.

 

بازرگانی صارش واردکننده انواع الکتروموتور توانایی واردات انواع الکتروموتور از جمله موارد زیر را دارد:

  • الکتروموتور سه فاز سنگین
  • الکتروموتور شناور آب خنک قابل سیم پیچ
  • الکتروموتور عمودی VHS
  • الکتروموتور 700 تا 3000 دور سه فاز
  • الکتروموتور ترمزدار سه فاز
  • الکتروموتور سه فاز ضد انفجار
  • الکتروموتور 3000 دور تک فاز کلاچ دار و بدون کلاچ
  • الکتروموتور تک فاز خازن دائم رله‌ای
  • الکتروموتور سه فاز آلومینیومی و چندنی
  • الکتروموتور صنعتی (پمپ آب و صابون)
  • الکتروموتور شافت بلند سه فاز
  • و….

ثبت سفارش الکتروموتور نهایتا در یک هفته کاری انجام می‌گیرد. جهت ترخیص این محصول بسته به نوع الکتروموتور استاندارد اجباری مشمول می‌گردد. چنانچه صاحبان کالا خرید الکتروموتور را انجام دهند و حمل آن را بر عهده بگیرند صرفا یک سوم راه را طی کرده اند که به علت قوانین تحریمی نیاز به اقدامات قانونی و گرفتن مجوزات لازم جهت واردات این محصول می‌باشد.

 

بازرگانی صارش صفر تا صد واردات الکتروموتور اعم از خرید خارجی و اخذ پرفرما الکتروموتور، ثبت سفارش الکتروموتور، انجام حواله نیمایی با توجه به سوابق موجود بدون نیاز به پروانه تولیدی، ترخیص الکتروموتور و تحویل درب انبار مشتری را در کمترین زمان ممکن انجام می‌دهد.

می‌توانید با ارائه پروفرما خود و تماس با واحد بازرگانی، کلیه امور مربوط به ثبت سفارش و ترخیص محصولات را پیگیری نمایید.